E-learnings

Ook vanuit huis kun je aan de slag. Een e-learning is een online workshop. Via internet volg jij een workshop die jou interesseert. Gemakkelijk, leerzaam en goed voor je ontwikkeling als vrijwilliger. Op deze pagina vind je een verzameling van informatieve trainingen. Om de VrijwilligersAcademie overzichtelijk te houden hebben we de e-learnings op thema gesorteerd. Hieronder vind je de lijst met onderwerpen. Klik op het onderwerp dat jou het meest van toepassing is en kom direct bij de e-learnings uit die voor jou interessant zijn! Wil je gewoon eens bekijken wat er allemaal is, dan kun je uiteraard ook gewoon door alle e-learnings scrollen hieronder. Veel leerplezier!


Starten met vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk iets voor mij?

Ontdek of vrijwilligerswerk iets voor jou is! Aan de hand van deze training leer je meer over vrijwilligerswerk en ontdek je wat bij jou past.

origami in kleuren van de regenboog

Welk type ben jij?

Deze test helpt je bij het maken van een keuze voor vrijwilligerswerk. Het invullen duurt ongeveer een minuut of twintig. Probeer de vragen zo spontaan en eerlijk mogelijk te beantwoorden en sla geen vragen over. Vul antwoorden snel in; denk er niet te lang over na. Het gaat om je eerste gevoel. Met de resultaten van deze test krijg je een duidelijker beeld van jouw:

  1. algemene interesses
  2. voorkeuren voor vrijwilligerswerk
  3. jouw kwaliteiten die je kunt inzetten als vrijwilliger
  4. jouw motieven om vrijwilligerswerk te willen doen.

De uitkomsten maken het je makkelijk(er) vrijwilligerswerk te vinden wat bij je past.

Quiz: wat weet je van vrijwilligerswerk?


Om vrijwilligerswerk te vinden dat bij je past, is het belangrijk om na te denken over jouw redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Maar als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen, heb je alleen in Waddinxveen al de keuze uit honderd organisaties die vrijwilligers zoeken. Hoe weet je wat bij jou past en waar je geschikt voor bent? Vind het uit met een quiz!


Als je graag ‘iets met mensen’ wilt doen, maar je weet nog niet zo goed wat er allemaal is, of je kunt niet goed kiezen, doe dan mee aan deze quiz!

Hier leer je meer over vrijwilligerswerk. Zo wordt het gemakkelijker om erover na te denken of dit iets voor je is.

Besturen

stapeltjes munten in aarde waar plantjes uit groeien

Fondsenwerving

Hoe vind ik financiering voor mijn project? Hoe moet ik een aanvraag indienen bij een fonds? Welke tips zijn er om succes te hebben bij een aanvraag? De online cursus fondsenwerving van VSB fonds helpt je op weg bij het vinden van financiering van je project. Of je vrijwilliger bent of penningmeester, werkzaam bent in een professionele organisatie of enthousiast meedoet in je buurt, iedereen wil weten hoe fondsenwerving een succes wordt.

Stopwatch in de hand voor een groep

Het nieuwe besturen, hoe bestuur je in 4 uur per week.

Nieuwe vrijwilligers vinden voor een bestuursfunctie is lastig. Bestuursleden doen ongelooflijk veel, en we denken dat dat ook altijd veel tijd kost, meer dan een doorsnee vrijwilligersbaan. Bekijk deze video en leer hoe je bestuurswerk terug kan brengen naar 4 uur per week.


Vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig (Middelburg) organiseerde samen met hoogleraar Lucas Meijs deze masterclass met als thema: Het nieuwe besturen; hoe bestuur je in 4 uur per week?

Hoe vind je een nieuw bestuurslid?

Je organisatie kan niet zonder een goed bestuur. Maar hoe kom je aan die nieuwe voorzitter, secretaris of penningmeester? Het lijkt onbegonnen werk om die vacatures ingevuld te krijgen. In deze sessie - onderdeel van de PEP Bestuurders Bootcamp 2022 - werden praktische tips gegeven om mee aan de slag te gaan. Kijk de webinar terug en doe inspiratie op voor jouw vrijwilligersorganisatie.

Vrijwilligersbeleid in 10 stappen

Deze e-learning ‘Vrijwilligersbeleid in 10 stappen’ is een handreiking voor vrijwilligersorganisaties bij het formuleren van een vrijwilligersbeleid, wanneer je dat nog niet goed op papier hebt. Ook als je wel al een beleid hebt, kun je de module gebruiken om te toetsen of je alle aspecten al goed geregeld hebt. In dit geval hoef je waarschijnlijk niet alle schrijfopdrachten te doen.


Dit is een training van Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Vrijwilligers begeleiden

De organisatiedoelen behalen met hulp van vrijwilligers en hen binden aan je organisatie, is een dynamische en spannende opgave. Begeleid je vrijwilligers en wil je jezelf daarin versterken?

Dat kan.

Deze e-learning kan bijdragen aan je eigen ontwikkeling en stijl als begeleider van vrijwilligers of als vrijwilligerscoordinator. 


Je krijgt inzicht in de motivatie en typeringen van vrijwilligers en wat jouw stijl van begeleiden is. Je leert wat de verschillende vrijwilligers nodig hebben om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen. En daarmee te zorgen voor binding.

Andere onderwerpen zijn de loopbaan van de vrijwilliger en het voeren van kennismakingsgesprekken, voortgangs-, slechtnieuws- en exitgesprekken.

Vrijwilligers horen graag wat ze goed doen en wat (nog) beter kan. Dit komt aan de orde bij het onderwerp feedback.

Ook gaan we in op het thema veiligheid, omdat veel organisaties met kwestbare mensen werken. Hoe maak je dit onderwerp bespreekbaar en hoe zorg je voor een veilige werkrelatie tussen vrijwilliger en de deelnemer of cliënt.


Dit is een training van Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Begeleiden van vrijwilligers

Coördineer jij een project of activiteit en begeleid jij vrijwilligers die in een kwetsbare situatie zitten? Dan biedt deze training de nodige handvatten en tips bij het werven en begeleiden van deze vrijwilligers.

Deze training is bedoeld voor iedereen die vrijwilligers begeleid.


Het begeleiden van vrijwilligers is een vak op zich. Deze training laat zien hoe je vanuit een coachende rol vrijwilligers op een prettige en effectieve manier kunt begeleiden.


Deze training is ontwikkeld door Humanitas.

Nieuwe vrijwilligers aantrekken

Hoe maak je jouw vrijwilligersorganisatie aantrekkelijk voor nieuwe vrijwilligers?

Woest aantrekkelijk worden voor nieuwe vrijwilligers, de droom van elke vrijwilligersorganisatie! Want nieuwe vrijwilligers zijn soms best lastig te vinden.


Hoe trek je nieuwe vrijwilligers aan en hoe zorg je ervoor dat je jouw huidige vrijwilligers langer laat blijven? Dat leer je van deze opname van een een eerder gegeven webinar. (Hij is dus niet live) Georganiseerd door zes vrijwilligerscentrales in de regio Utrecht. Het webinar duurt 1 uur en 25 minuten, maar je kan makkelijk stukken doorspoelen, overslaan of later verder kijken. 

Geef vrijwilligers kleur

Er zijn niet veel vrijwilligers met een migratieachtergrond. Terwijl 1 op de 4 Nederlanders een migratieachtergrond heeft. Hier ligt dus een kans voor organisaties. Leer manieren om (beter) op hen te aan te sluiten met deze e-learning.


Je krijgt inzichten waar je direct in de praktijk mee aan de slag kan. De lessen zijn bedoeld voor coördinatoren vrijwilligerswerk en andere beroepskrachten in zorg en welzijn die (samen) werken met vrijwilligers. Maar kan voor iedereen tot inspiratie dienen.


Het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning van het HU-Kenniscentrum Sociale Innovatie, hebben samen met Jeroen Bosma deze e-learning gemaakt.

De reis van de potentiële vrijwilliger

Heb jij er al eens over na gedacht welke reis een potentiële vrijwilliger maakt als hij kennismaakt met jouw organisatie?


 Als de vrijwilligersreis soepel verloopt en de vrijwilliger heeft een geweldige ervaring, dan kan hij zomaar een toekomstige ambassadeur worden. En dat is wat we willen! Maar hoe zorg je ervoor dat de vrijwilligersreis zo soepel mogelijk verloopt?

Neem de reis van jouw potentiële vrijwilligers onder de loep en ontdek welke drempels jij mogelijk nog weg kunt nemen!


The Happy Volunteer schreef er een inspirerende blog over.

Werven van vrijwilligers: op expeditie naar nieuwe gezichten

Wil je nieuwe en andere vrijwilligers werven voor jouw organisatie? Ben je op zoek naar inspiratie en een andere manier om het werven aan te pakken? Dan is deze e-learning iets voor jou!​


Dit is een e-learning van NOV.

Vrijwilligers werven

Vrijwilligers vinden die je willen helpen bij jouw activiteiten gaat niet vanzelf. Hoe bereik je de juiste mensen? Hoe maak je hen enthousiast? Met deze training leer je hoe je succesvol te werk gaat.


In deze online training leer je hoe je een campagne opzet om vrijwilligers te werven voor jouw organisatie of project.


Dit is een training van Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Rol van de vrijwilliger: Grenzen en samenwerken

In deze training leer je welke rol de vrijwilliger heeft richting de hulpvrager, met welke beroepspartijen je te maken kunt krijgen en hoe je jouw grenzen herkent in die onderlinge samenwerking.

Werken met... vrijwilligers

Flexvrijwilligers

Steeds meer vrijwilligersorganisaties voeren een deel van hun werk uit met flexvrijwilligers. Wat zijn de voordelen van het werken met korte klussen of eenmalige activiteiten? Hoe organiseer je dat met de andere vrijwilligers? Wat zijn valkuilen?


De e-learningmodule “Werken met Flexvrijwilligers” helpt je met het nadenken over en concreet vormgeven van het werken met flexvrijwilligers in jouw organisatie. Aan het einde van de training heb je een actieplan waarmee je direct aan de slag kunt.


Dit is een training van Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Nieuwkomers

Steeds meer nieuwkomers willen vrijwilligerswerk doen. Velen van hen zijn bezig om een plek te zoeken in de Nederlandse maatschappij en vrijwilligerswerk kan daarbij helpen. Wat zijn hun motieven en wat brengen ze jouw organisatie? Hoe geef je hen een plek en hoe organiseer je het binnen je organisatie?

De e-learningmodule “Werken met Nieuwkomers” helpt je met het nadenken over en concreet vormgeven van het werken met nieuwkomers in jouw organisatie. Aan het einde van de training heb je een actieplan waarmee je direct aan de slag kunt.


Dit is een training van Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Kwetsbare vrijwilligers

Deze e-learning gaat over het werken met ‘kwetsbare vrijwilligers’. Dit is een ruim begrip, daar zijn we ons van bewust. In wezen is ieder mens in zekere mate kwetsbaar. Wij bedoelen met kwetsbare vrijwilligers: vrijwilligers die door bepaalde kenmerken meer aandacht en begeleiding nodig hebben om zelfstandig te kunnen functioneren.

Het kan bijvoorbeeld gaan om vrijwilligers met een lichte verstandelijke beperking (lvb), autisme, psychische of sociale problemen, verslavingsproblemen of beginnende dementie. 


Dit is een training van Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Werken met... Ouderen

oude dame kijkt uit raam

Omgaan met veranderend gedrag: dementie

Kenmerkend voor alle vormen van dementie is dat het gedrag verandert. Dat kan in diverse vormen zoals achterdochtig worden, lusteloosheid, onrust in de nacht, agressie of afhankelijkheid. Mensen worden ook meester in het verbloemen dat er iets gaande is. Door middel van video's en e-learnings over deze verschillende vormen van gedrag krijg je meer inzicht in dementie. Waardoor verandert het gedrag en hoe kun je daar als naaste mee omgaan? Door het beantwoorden van vragen krijg je meer inzicht in het gedrag van je naaste en wat je kunt doen.

Vergeet-me-nietje symbool voor Dementie

Goed omgaan met dementie

Als je je inzet als vrijwilliger kom je mogelijk ook in contact met mensen met dementie. Wil je meer handvatten hoe hier mee om te gaan? Er zijn diverse gratis online trainingen die worden aangeboden op samentegendementie.nl een initiatief van Alzheimer Nederland, Samen dementie vriendelijker en Ministerie van VWS.

De 'GOED omgaan met dementie'- en de 'In je buurt' training, zijn trainingen die iedereen kan volgen. Hier leer je hoe je dementie herkent en lastige situaties goed oplost. Daarnaast zijn er twaalf trainingen die voor specifieke beroepsgroepen zijn ontwikkeld, waarvan een specifiek voor vrijwilligerswerk! Hier komen situaties aan bod die binnen deze werkvelden veel voorkomen.

Ouder persoon heeft euro's in de hand

(financieel) Veilig ouder worden

Wanneer je als vrijwilliger bij ouderen thuis komt, kun je een belangrijke rol spelen in het verminderen van (financiële) ouderenmishandeling. Als vrijwilligers heb je vaak een vertrouwensband, daardoor is de kans groot dat jij iets ziet of hoort. Leer je de signalen te herkennen en oefen je met een paar herkenbare voorbeeldsituaties in deze e-learning. Deze training is gemaakt door Movisie. 

Communicatieve vaardigheden

twee personen in gesprek

Goed in gesprek

In deze training leer je welke rol de vrijwilliger heeft richting de hulpvrager, met welke beroepspartijen je te maken kunt krijgen en hoe je jouw grenzen herkent in die onderlinge samenwerking.

contact maken, hand vast pakken

Écht contact maken

Maak kennis met de basisprincipes van écht communiceren met je cliënt. Want juist in dat contact maken kan heel veel misgaan, maar daarin kan je als zorgverlener ook erg veel betekenen!


Leer aan de hand van vragen, afbeeldingen en films meer over het 1-op-1 contact tussen cliënt en zorgverlener.

Gentle teaching

Deze module beschrijft hoe je een gevoel van companionship (kameraadschap) kunt ontwikkelen wanneer je werkt met mensen die een beperking hebben. Met ‘gentle teaching’ bouw je aan een onvoorwaardelijke relatie, waardoor je problemen op een veilige en liefdevolle manier kunt oplossen.

Omgaan met... Eenzaamheid

persoon kijkt uit het raam

Eenzaamheid

Wat kun je betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt?

In deze training leer je meer over eenzaamheid, de gevolgen van eenzaamheid, en wat je voor iemand kunt betekenen.


Dit is een training ontwikkeld door Humanitas

een goed gesprek over eenzaamheid

Een goed gesprek over eenzaamheid

Kom je in jouw (vrijwilligers)werk in aanraking met eenzaamheid en wil je iets kunnen betekenen voor iemand? Marijke de Kroes (GGD Brabant-Zuidoost) en Eric Schoenmakers (Fontys Hogescholen) ontwikkelden een gratis online training: Een goed gesprek over eenzaamheid.


Het voeren van een (goed) gesprek over eenzaamheid is de enige manier om zeker te weten dat een ander eenzaam is en om zo bevestigd te krijgen of jouw vermoedens kloppen of niet. Er zijn meer redenen om het gesprek over eenzaamheid aan te gaan. 

Persoon zit tegen de muur armen over elkaar hoofd erin weggedoken

Eenzaamheid onder jongeren

Uit gesprekken tussen professionals en jongeren blijkt dat het thema eenzaamheid geregeld onderwerp van gesprek is, maar niet altijd of niet voldoende. Zaak dus om hier meer aandacht aan te geven. Hoe kan je dat doen? Pasklare interventies zijn er niet.

Het advies dat uit onderzoek naar voren komt: vraag ernaar. Wees er niet alleen alert op, maar vraag er ook naar als je vermoedt dat het speelt. ‘Vraag ernaar’ klinkt eenvoudig maar blijkt in de praktijk soms moeilijk. De e-learning kan je helpen. Deze is uitdrukkelijk bedoeld als inspiratie, kennisbasis en gespreksstof.

Omgaan met ...

Omgaan met emoties

In een gesprek tussen jou en een ander kunnen emoties als verdriet, angst en boosheid voorkomen. In deze e-learning leer je hoe je om kunt gaan met de emoties van de ander en je eigen emoties.


Deze training is ontwikkeld door Humanitas.

Boze vrouw uit autoraam met gebalde vuist

Omgaan met agressie

Om goed te kunnen functioneren is het belangrijk om je veilig en vertrouwd te voelen tijdens je (vrijwilligers)werk. Heb je te maken met agressie, dan is de kans groot dat jij je niet meer veilig voelt. Wanneer vervelend en agressief gedrag vaker voorkomt, dan heeft het effect op de sfeer en de werkzaamheden en is dat vaak een reden voor ziekmeldingen of erger nog, voor ontslag of stoppen met vrijwilligerswerk.

Omgaan met een niet-zichtbare beperking

Een niet-zichtbare beperking: hoe herken je dit en hoe kun je hier rekening mee houden? De expertisenetwerken Amsterdam ontwikkelden met ondersteuning van SIGRA en in samenwerking met de Gemeente Amsterdam de gratis e-learning Niet zichtbare beperkingen.


Iedereen die dat wil, kan in ongeveer 30 minuten aan de hand van vragen en video’s basiskennis opdoen over wat niet-zichtbare beperkingen zijn en leren hoe hiermee in de communicatie rekening wordt gehouden.

Omgaan met niet-pluis situaties

Deze e-learning gaat over situaties waarin het met een hulpvrager niet goed lijkt te gaan. Als vrijwilliger geeft je dat een 'niet-pluis' gevoel. Hoe ga je hier mee om?

De e-learning 'Omgaan met niet-pluis situaties' bestaat uit drie praktijksituaties. Ieder deel duurt circa 10 minuten.

Aan het einde van de e-learning heb je een breed palet aan mogelijke manieren van omgaan met niet-pluis situaties geleerd.


Dit is een training van NOV, Platform Vrijwillige Inzet

schaduwen van ruziënde ouders, kind in elkaar gedoken op de grond naast een knuffelbeer

Omgaan met huiselijk geweld en kindermishandeling

Augeo wil, net als jij, dat kinderen in veiligheid en met liefde opgroeien. Daarom versterken ze jouw aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld middels e-learning en cursussen.

Omgaan met stress

Iemand in je omgeving gaat door een moeilijke periode in het leven waarin veel stress wordt ervaart. Of het nou gaat om iemand in je privé omgeving of iemand die je via je vrijwilligerswerk ontmoet, het is fijn om inzicht te krijgen in wat je kunt doen of kunt betekenen voor iemand. In deze training leer je hoe je dat doet.


Deze training is ontwikkeld door Humanitas.

Persoonlijke ontwikkeling

leef vloggen, camera met beeldscherm

Leer vloggen!

In de Vlogcursus leert u de basisprincipes van het vloggen. Een vlog is een videoverslag door de verteller zelf gefilmd.


Cursusleider Joost Timp laat u zien wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een eigen vlog. U kunt de cursus stap voor stap volgen, of alleen de stappen doen waar u nieuwsgierig naar bent.

Canva logo

Ontwerpprogramma Canva

Canva is een online ontwerpprogramma waarmee je allerlei designs kunt maken. Je kan gratis gebruik maken van Canva, maar Non-profit organisaties kunnen ook de Pro versie gratis aanvragen. Daarin heb je toegang tot heel extra beeldmateriaal én kan je gebruik maken van de contentplanner om al je social media berichten op Facebook, Instagram en Linkedin te beheren en plaatsen met meerdere mensen. 


Maak met Canva; logo's, flyers, socialmediaposts en veel meer. Bekijk deze masterclass en leer hoe het werkt en wat je er allemaal mee kan doen!

Wijzer op internet

De digitale revolutie heeft veel gevolgen voor het dagelijks leven. Heel veel dingen zijn makkelijker geworden. Om hiervan gebruik te maken heb je nieuwe kennis en vaardigheden nodig. In deze cursus wordt uitgelegd wat internet allemaal te bieden heeft.


Deze cursus is geproduceerd door de NTR en wordt aangeboden door MAX Vandaag.

Sport

besturen van een sportvereniging

'De vereniging staat onder druk', het is een veel gehoorde kreet. Een viertal van filmpjes in de serie "back to basics" zijn bedoeld ter inspiratie voor verenigingsbestuurders die werken aan hun vereniging.


In samenwerking met psycholoog Steven Pont maakte de KNVB deze film over het bewust verstevigen en onbewust ondermijnen van gezag bij bestuurders. In de video kan een bestuurder inspiratie opdoen om invloed uit te oefenen op zijn of haar gezagspositie. Met de juiste balans tussen macht en zorg kun je je vereniging nog effectiever besturen!

E-learnings NOC*NSF/Centrum veilige sport Nederland

We willen allemaal een eerlijke en veilige sport. Voor bestuurders, officials, trainers, coaches, sporters en iedereen die meer wil weten over deze onderwerpen heeft NOC*NSF e-learnings gemaakt over sport en integriteit. De modules maken je bewust van wat jij kunt doen en hoe je leert herkennen wat er in je eigen sportomgeving gebeurt.


Leer bijvoorbeeld welke vormen van discriminatie er zijn en wat jij als bestuurder, coach of vertrouwenscontactpersoon kan doen als je wordt geconfronteerd met een melding van discriminatie. En wat kun je doen om dit te voorkomen?


Alle e-learnings bevatten tips en tricks, veel praktische informatie en dilemma's waarover je kunt praten. Bovendien biedt elke e-learning een film met een rollenspel waarover je vragen over moet beantwoorden.

Aan het eind elke e-learning krijg je vragen over wat je geleerd hebt. Je beloning is een certificaat van deelname. Alle modules zijn afzonderlijk van elkaar te volgen en na inschrijving geheel gratis. 


Instructie verantwoord alcohol schenken

Vrijwilligerswerk achter de bar van je organisatie is hartstikke goed en belangrijk werk! Om als barvrijwilliger aan de slag te gaan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet minimaal 16 jaar zijn en een Instructie Verantwoord Alcoholschenken gevolgd hebben. Deze instructie kan ook digitaal gevolgd worden. Met deze cursus kun je het IVA certificaat voor barvrijwilligers behalen. Doe de cursus, maak de toets en je ontvangt het certificaat direct in je mailbox! 

Heb jij een gratis e-learning, webinar, masterclass of andere interessante training gevolgd die nog niet op deze pagina staat? Laat het ons weten! We breiden het aanbod van gratis trainingen graag uit.

Workshops op locatie in omgeving Waddinxveen

Nov14
workshop Signaleren van geldzorgen
Workshop · 14 nov, 18:30 - 21:30
Waddinxveen
workshop Signaleren van geldzorgen
Leer hoe je als vrijwilliger financiële zorgen bespreekbaar kunt maken, een luisterend oor kunt bieden, en naar welke instanties je kunt verwijzen. Meld je aan!Geplaatst door Vrijwilligerswerk Waddinxveen
Nov21
Iedereen doet mee! Hoe maak je jouw organisatie/vereniging dementievriendelijk?
Workshop · 21 nov, 19:00 - 21:00
Waddinxveen
Iedereen doet mee! Hoe maak je jouw organisatie/vereniging dementievriendelijk?
Een interactieve training laat je zien hoe je signalen van dementie kunt herkennen en hoe je er goed mee om kunt gaan in jullie vereniging.Geplaatst door Vrijwilligerswerk Waddinxveen