workshop Signaleren van geldzorgen

workshop Signaleren van geldzorgen

Workshop · 14 nov, 18:30 - 21:30
Gouweplein 1, 2741 MW Waddinxveen, Nederland
ArmoedebestrijdingBuurt & omgevingWelzijn
1 Geen armoede2 Geen honger3 Goede gezondheid en welzijn10 Ongelijkheid verminderen17 Partnerschap om de doelstellingen te bereiken
Aanmeldingen gesloten Bekijk open workshops hier.
Deel workshop
Vrijwilligerswerk Waddinxveen
#83982
Scan me of ga naar www.vrijwilligerswerkwaddinxveen.nl/o/Vrijwilligerswerk-Waddinxveen/activiteiten/workshop-Signaleren-van-geldzorgen/83982 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Leer hoe je als vrijwilliger financiële zorgen bespreekbaar kunt maken, een luisterend oor kunt bieden, en naar welke instanties je kunt verwijzen. Meld je aan!

Uitgebreide omschrijving

WORKSHOP ‘Signaleren en aankaarten van geldzorgen’


Niet-financiële vrijwilligers ontmoeten soms hulpvragers waarbij ze het gevoel krijgen dat er meer aan de hand is dan waarvoor ze worden ingeschakeld. Ze maken zich misschien zorgen en vragen zich af of degene die ze helpen het financieel wel redden.

Heel veel mensen met geldzorgen vinden het moeilijk om daarover met anderen te praten. Terwijl ze vaak baat kunnen hebben bij hulp van ‘financiële vrijwilligers’. Misschien voor ‘gewoon’ een luisterend oor maar misschien ook voor hulp bij hun geldzorgen.

Uitgangspunt van deze workshop is: “Praat erover! Beter drie keer onnodig dan één keer te weinig”

 


De Workshop ‘Signaleren van Geldzorgen’ duurt ongeveer 2½ uur. De basis van het programma bestaat uit 3 zgn. tools:

  • De mini-docu ‘Je kunt het Verschil Maken’
  • ‘Signaleren van geldzorgen’ een zestal foto’s met vragen
  • Het kaartje verwijzen bij geldzorgen

Rondom deze basistools zijn een paar oefeningen toegevoegd over de vraag: Hoe kaart je het onderwerp geldzorgen aan bij een hulpvrager? Wat is onze houding? Wat zeggen we wel en wat niet?

  • Bespreekbaar maken van geldzorgen (cases)


 

De workshop biedt dus basisinformatie over de gevolgen van geldzorgen, schulden (en armoede) en mogelijke signalen van financiële zorgen. De deelnemers, de zgn niet financiële vrijwilligers, worden gestimuleerd bij een dergelijk vermoeden deze zaken aan te kaarten en weten waarheen ze lokaal mensen met geldzorgen kunnen verwijzen. Idealiter wordt in de workshop ook geoefend met het ‘aankaarten’ van geldzorgen.


Afhankelijk van overleg op de inloopplek (met andere coördinatoren en de SeV kwartiermaker) en de situatie van de vrijwilligers (tijd, achtergronden, etc.) maar vooral ook van de vraag wat de coördinatoren willen en kunnen (ervaring, durf, etc.) kiest de coördinator voor een programma waar hij of zij zich comfortabel bij voelt. 

Hoe kom ik er?

Aanmeldingen gesloten Bekijk open workshops hier.
Deel workshop

Over Vrijwilligerswerk Waddinxveen

Je kunt bij Vrijwilligerswerk Waddinxveen terecht voor informatie, advies en ondersteuning met betrekking tot vrijwilligerswerk. Wil je als vrijwilliger aan de slag in Waddinxveen? Wij bieden bemiddeling op maat én een actueel, uitgebreid vacatureoverzicht. Wil je als organisatie vacatures voor vrijwilligers plaatsen? Ook dan kun je bij ons terecht voor bemiddeling en ondersteuning.

Met onze diensten en initiatieven leveren wij een belangrijke bijdrage aan het versterken van het lokale vrijwilligerswerk. We ondersteunen organisaties en burgerinitiatieven met werving van vrijwilligers, advies en informatie over de inzet van vrijwilligers, deskundigheidsbevordering en lokale samenwerking.