Iedereen doet mee! Hoe maak je jouw organisatie/vereniging dementievriendelijk?

Iedereen doet mee! Hoe maak je jouw organisatie/vereniging dementievriendelijk?

Workshop · 21 nov, 19:00 - 21:00
Gouweplein 1, 2741 MW Waddinxveen, Nederland
Buurt & omgevingZorgWelzijn
3 Goede gezondheid en welzijn17 Partnerschap om de doelstellingen te bereiken
Aanmeldingen sluiten over 2 maanden.50 plaatsen over.
Deel workshop
Vrijwilligerswerk Waddinxveen
#84165
Scan me of ga naar www.vrijwilligerswerkwaddinxveen.nl/o/Vrijwilligerswerk-Waddinxveen/activiteiten/Iedereen-doet-mee-Hoe-maak-je-jouw-organisatievereniging-dementievriendelijk/84165 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Een interactieve training laat je zien hoe je signalen van dementie kunt herkennen en hoe je er goed mee om kunt gaan in jullie vereniging.

Uitgebreide omschrijving

Zomaar een voorbeeld uit de praktijk:


Je staat op de badmintonbaan en jouw spelmaatje Kees weet niet meer hoe hij zijn racket moet gebruiken. Problemen met dagelijkse handelingen is een van signalen waaraan je dementie kunt herkennen. Het voorval met Kees trekt je aandacht, maar je kunt er de vinger niet op leggen wát er met hem aan de hand is.


Of neem het voorbeeld van Trudy, zij is al jaren een zeer trouwe vrijwilliger bij jouw vereniging, een onmisbare! Maar waar ze voorheen altijd zo punctueel op tijd voor haar dienst kwam en als een vis in het water aan de slag ging, is ze de laatste tijd veel te vroeg of veel te laat en laat zij een onrustige indruk achter. Je krijgt maar geen duidelijk antwoord waarom dit zo is en wat je kunt doen om haar te helpen.


Vanaf 21 november kun je dat wel. Jouw vereniging of vrijwilligersorganisatie wordt namelijk dementievriendelijk en jij – lid, medewerker of vrijwilliger – kunt die titel ook krijgen!


Op 21 november aanstaande geeft Samen dementievriendelijk, een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS, in Cultuurhuys De Kroon de themabijeenkomst ‘Iedereen doet mee’ op verzoek van Gemeente Waddinxveen en Vrijwilligerswerk Waddinxveen.


Dementie is volksziekte nr. 1: een op de vijf Nederlanders krijgt de hersenziekte. Iedereen – dus ook als vrijwilligersorganisatie of vereniging – kom je vroeg of laat in contact met mensen met dementie.


Omdat wij willen dat ieder lid of vrijwilliger – óók iemand met dementie – bij ons kan meedoen, organiseren we deze themabijeenkomst. De themabijeenkomst wordt gegeven door twee ervaren trainers van Samen dementievriendelijk. In 1,5 uur tijd krijg je op een laagdrempelige wijze makkelijke handvatten aangereikt, zodat jij dementie op de sportclub, bij je vrijwilligerswerk of vereniging voortaan herkent én weet hoe je goed met mensen met dementie omgaat. Dat doen zij onder meer met behulp van filmpjes, voorbeelden, oefeningen en een ganzenbordspel over dementie.


Is het verstandig om iemand te verbeteren? En is praten in korte zinnen nuttig? Na ‘Iedereen doet mee’ weet jij het antwoord op deze vragen. Meld je aan, deelname is gratis, en zorg ervoor dat iedereen met dementie zich bij jouw vereniging of vrijwilligersorganisatie op zijn gemak blijft voelen.

Hoe kom ik er?

Inloop vanaf 19.00 uur, we starten stipt om 19.15 uur
Aanmeldingen sluiten over 2 maanden.50 plaatsen over.
Deel workshop

Over Vrijwilligerswerk Waddinxveen

Je kunt bij Vrijwilligerswerk Waddinxveen terecht voor informatie, advies en ondersteuning met betrekking tot vrijwilligerswerk. Wil je als vrijwilliger aan de slag in Waddinxveen? Wij bieden bemiddeling op maat én een actueel, uitgebreid vacatureoverzicht. Wil je als organisatie vacatures voor vrijwilligers plaatsen? Ook dan kun je bij ons terecht voor bemiddeling en ondersteuning.

Met onze diensten en initiatieven leveren wij een belangrijke bijdrage aan het versterken van het lokale vrijwilligerswerk. We ondersteunen organisaties en burgerinitiatieven met werving van vrijwilligers, advies en informatie over de inzet van vrijwilligers, deskundigheidsbevordering en lokale samenwerking.