Openingstijden

  • maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 -15.00 uur

Gouweplein 1 (Cultuurhuys De Kroon)
2741 MW  Waddinxveen
Telefoon: 0182 - 60 17 29

 

Vrijwilligerswerk: je doet het niet alleen voor een ander

10 en 11 maart jl. organiseerde het Oranje Fonds de landelijke vrijwilligersactie NLDoet. Er waren dit jaar een recordaantal klussen aangemeld: wel 9500. Fijn dat die organisaties geholpen werden door vrijwilligers, maar wat heb je zelf eigenlijk aan vrijwilligerswerk?

Vorig jaar werden er driehonderd klussen minder aangemeld dan dit jaar, en naar verwachting steken 350.000 mensen de handen uit de mouwen. Maar dat is een fractie vergeleken met het aantal Nederlanders dat in de rest van het jaar vrijwilligerswerk doet.

Belangeloos?

Bijna de helft van de Nederlanders zet zich namelijk iedere week belangeloos in voor een ander. Niet gek, vindt Lucas Meijs, hoogleraar Vrijwilligerswerk aan de Erasmus Universiteit. Helemaal belangeloos is het namelijk niet.

"De meeste mensen gaan iedere dag naar hun werk omdat ze daarvoor worden betaald. Maar vrijwilligerswerk doe je zeker met een andere reden: omdat je er iets van leert bijvoorbeeld, of voor je sociale netwerk." Je hebt er zelf dus heel veel aan.

Goede baan

Er zijn in ieder geval twee grote redenen voor mensen om vrijwilligerswerk te doen. De eerste: om te laten zien wat je belangrijk vindt. "Met vrijwilligerswerk kun je laten zien waar je om geeft en waar je hart ligt." Door vrijwilligerswerk te doen bij het WNF, laat je dus zien dat je de natuur belangrijk vindt, of dat je idealistisch bent.

De tweede reden: het is goed voor je carrière. "Wie vrijwilligerswerk doet, bouwt een netwerk op en leert er veel van. Dat staat goed op je cv, en dat is dus handig als je een goede baan wilt krijgen."

Gelukkiger

Ook Mark Molenaar van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk zegt dat je veel aan vrijwilligerswerk kunt hebben. "Je ontmoet er bijvoorbeeld erg veel mensen. En voor werklozen of depressieve mensen is vrijwilligerswerk ook erg goed, want het biedt structuur en zorgt ervoor dat je de deur uit gaat."

Het is dan ook geen verrassing dat mensen die vrijwilligerswerk doen vaak gelukkiger zijn. "Het zorgt ervoor dat je niet vereenzaamt, je bent nuttig, en je leert nieuwe mensen kennen. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat je gelukkiger wordt", zegt Molenaar.

Wat voor vrijwilligerswerk kun je eigenlijk doen?

Veel mensen denken bij vrijwilligerswerk aan het opruimen van speeltuinen, bingo spelen in bejaardentehuizen en koken bij de daklozenopvang. Maar je kunt veel meer doen, zegt Molenaar. "Je kunt bijvoorbeeld een taalmaatje worden, maar je kunt ook bestuurswerk doen bij organisaties zoals het buurthuis of sportverenigingen."

"Of kinderen begeleiden op zomerkampen. Je kunt zelfs mensenrechten bewaken in het buitenland, natuurpaden ontwikkelen en vogels tellen." Molenaar zelf begeleidt leerlingen in hun brugklasperiode. "Ga er maar vanuit dat je al het betaalde werk ook als vrijwilligerswerk kunt doen." Via deze vacaturebanken kun je gemakkelijk uitdagend vrijwilligerswerk vinden.